• Idős emberekkel való törődés

    Nem csak a húszéveseké a világ! A régi sláger üzenete ma is érvényes. Gyermekként és unokaként hálásnak kell lennünk szüleinknek és nagyszüleinknek, akik gyakran sok áldozat, lemondás és álmatlan éjszaka árán neveltek fel bennünket. Nekik és tanárainknak köszönhetjük leginkább azt, amikké lettünk. Ők azok, akik őszintén osztoztak örömünkben és bánatunkban, ők akkor is mindig megbocsátottak nekünk, amikor meggondolatlanul bántottuk meg őket.

    Száz vagy ötven éve még természetes volt, hogy több nemzedék élt egy fedél alatt. Akkor az idősebb családtagok vigyáztak a gyermekekre, és a fiatalabbak gondoskodtak a már nem dolgozó idősebb családtagokról. Mára ez másképp van, hiszen szülők és gyermekek akár más országban, vagy földrészen is élhetnek, nemcsak országunk másik szegletében. Ahol a nemzedékek közötti együttműködés akadozik, ott a közösségnek kell segítő kezet nyújtania. Polgármesterségem idején a polgárőrök és a szomszédok is odafigyeltek arra, hogy egy egyedül élő idős ember kéménye télen füstöl-e, nem szorul-e valaki segítségre. A ma velünk élő időskorú emberek teremtették meg jelenünk alapját, egykor az ő fáradtságos és kitartó munkájuknak köszönhetően fejlődött, gyarapodott hazánk, városunk. Nem felejthetjük el azt, hogy Trianon vagy 1945 után ők építették újjá az országot, nélkülöztek, de nem adták fel azt a reményt, hogy gyermekeik és unokáik majd egy jobb, igazságosabb országban fognak felcseperedni. Van mit tanulnunk tőlük! Ezért most a mi kötelességünk az, hogy békés, boldog, biztonságos, de új élményekkel és lehetőségekkel teljessé tett nyugdíjas kort biztosítsunk részükre.
    Nyíregyháza polgármestereként határozott szándékom a szép korú emberekkel való kiemelt törődés. Az eddiginél jobban be szeretném vonni a nyugdíjasok széles körét a város életébe. Hitem szerint az idős emberek tudása, tapasztalata nemzeti kincs, melyet nekünk, fiataloknak át kell, hogy vegyük, mert ezen felhalmozott tudás, tapasztalat birtokában sikeresebben építhetjük a jövőt, és adhatjuk tovább a tudást utódjainknak. A tudás és tapasztalat átadására, átvételére az, A mi tudásunk a ti örökségetek” elnevezésű program keretében kerül sor.

Leave a reply.