• Merkel nem lép vissza és nem érzi hibásnak magát

  csődöt mondott német koalíciós tárgyalások után Angela Merkel német kancellár nem mond le, és készen áll, hogy újabb választáson vezesse a kereszténydemokratákat. A kancellár az ARD német közszolgálati televíziónak nyilatkozott hétfőn este. Merkel azt mondta:

  Én egy olyan nő vagyok, aki vállalja a felelősséget, és kész arra, hogy ezt a felelősséget tovább viselje.

  A másik német közszolgálati adónak, a ZDF-nek adott interjúban azt mondta: a tárgyalások megszakadása miatt nem gondolja, hogy távoznia kellene posztjáról, mert meggyőződése szerint Németországnak most stabilitásra van szüksége. Merkel szerint kifejezetten komikus lenne, ha most visszalépne, ha egyszer a választások előtt kinyilvánította, hogy újabb ciklusban is vállalja a CDU és az ország vezetését.

  Arra a kérdésre, hogy mit hibázott el ő a Zöldekkel és a liberális FDP-vel két hónapon át folytatott koalíciós tárgyalások során, a kancellár azt felelte:

  Azt tettem, amit tudtam, és ahogy mondtam, valóban sokat haladtunk előre.

  Merkel meglepő módon most azt mondta: hogy a szociáldemokratákkal való nagykoalíció lehetőségét még nem vetette el teljesen (ezt a lehetőséget a szeptemberi választások előtt szinte mindenki kizárta, maguk a szociáldemokraták is). Merkel szerint a Frank-Walter Steinmeier német államfővel folytatott beszélgetésétől és a szociáldemokratáktól függ most, hogy ez a lehetőség még szóba kerül-e egyáltalán.

  (a szociáldemokratákkal való tárgyalásra) természetesen nyitott vagyok

  A Német Szociáldemokrata Párt (SPD) vezetői ugyanakkor hétfő délután úgy nyilatkoztak: változatlanul nem hajlandóak tárgyalásokat folytatni a CDU/CSU pártszövetséggel, ellenzékbe vonulnak. A  párt egyik alelnöke, Thorsten Schäfer-Gümbel azt mondta: az SPD nem pótkerék egy bajba került autóhoz, amely felett elveszítette az irányítást a sofőr, Angela Merkel kancellár.

  A kancellár kizárta azt a lehetőséget, hogy hajlandó lenne belemenni egy kisebbségi kormányzásba, amelynek működése így adott esetben a bevándorlásellenes, jobboldali-populista Alternatíva Németországnak (AfD) nevű párt parlamenti szavazataitól függne. A kancellár szerint ennél még egy új választás kiírása is jobb megoldás lenne.

  Frank-Walter Steinmeier német államfő hétfőn délután elutasította az új választások kiírását. Az államfő szerint a választóktól kapott mandátumot nem lehet csak úgy egyszerűen visszaadni, ezért  a kormány megalakítása érdekében megbeszéléseket kezd azokkal a pártokkal, amelyeknek programja nem zárja ki a kormányzati együttműködést.

  Németországban szeptember 24-én tartották a választásokat, amelyeket az Angela Merkel által vezetett német Kereszténydemokrata Unió (CDU) nyert meg. Merkel addig a szociáldemokratákkal együtt nagykoalícióban kormányzott. A választások után a Zöldekkel és a liberális, piacpárti FDP-vel kezdett koalíciós tárgyalásokat. Vasárnap éjjel az FDP kivonult a tárgyalásokról, és áthidalhatatlannak bizonyuló ellentétekről beszélt. Elsősorban a migrációs kérdésekben, az energiapolitikában és a klímaváltozás esetében voltak nagyon eltérőek az álláspontok.

   

  Forrás: index

Leave a reply.