• Oumuamua nevet kapott az idegen aszteroida

  Felfedezése helye után hawaii nevet kapott a csillagközi űrből érkezett első ismert aszteroida, az ‘Oumuamua annyit tesz, hogy  “elsőként érkező távoli üzenet” – írja az MTI. Az aszteroidát Rob Weryk fedezte fel egy Mauin lévő csillagvizsgáló segítségével.

  Sebességéből és röppályájából következtettek arra a kutatók, hogy egy másik csillag körüli bolygórendszerből érkezett. Weryk és munkatársai észrevették, hogy nagyon gyorsan halad – elég gyorsan ahhoz, hogy ellenálljon a Nap gravitációs erejének -, ráadásul egy nagyon excentrikus röppályán.

  A tudósok szerint az ‘Oumuamua külső jellegzetességei távoli eredete ellenére is nagyon ismerősek. Mérete, tengely körüli forgása és vöröses színe hasonlatossá teszi a Naprendszer aszteroidáihoz. Nagyjából 180-szor 30 méteres – áll az Astrophysical Journal Letters című szaklapban megjelent tanulmányban.

  Ha más csillagok körül hasonlóképpen formálódnak a bolygók, mint a Naprendszerben, akkor várhatóan több ‘Oumuamua-méretű objektum is kilökődhet a folyamat során – vélik a tudósok.

  Az aszteroida jóval formálisabb elnevezése az égitestek elnevezéséért felelős Nemzetközi Csillagászati Egyesület (IAU) által adott 1I/2017 U1. Az I az interstellar, azaz csillagközi jelzőre utal. Az ‘Oumuamua az első objektum, amely nevében az I betűt viseli.

   

  Forrás: index

Leave a reply.